HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI KELUARGA DENGAN PRAKTIK PEMBERIAN MAKANAN PENDAMPING ASI PADA BAYI USIA 6-12 BULAN

RELATIONS OF SOCIO-ECONOMIC WITH THE PRACTICE OF GIVING COMPLETE FOODS FOR BABIES AGE 6-12 MONTHS

Authors

  • Mitayakuna Stianto STIKes Bahrul Ulum Jombang, Jawa Timur, Indonesia
  • Feni Lianawati STIKes Bahrul Ulum Jombang, Jawa Timur, Indonesia
  • Yustina Rahayu STIKes Bahrul Ulum Jombang, Jawa Timur, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.51898/wb.v6i2.232

Keywords:

sosial ekonomi, pendapatan, MPASI

Abstract

Introduction: Complementary breast milk food (MPASI) is food given to babies aged 6-24 months in addition to breast milk starting from food with a liquid consistency until it gradually becomes solid and takes place in stages. Giving MP-ASI incorrectly will risk the baby becoming malnourished. This study aims to determine the socio-economic relationship between mothers and the practice of providing complementary breast milk to babies aged 6-12 months. Method: This research is an observational analytical research, cross sectional study design. The population in this study were mothers who had babies aged 6-12 months in the Tembelang Community Health Center area, Jombang Regency. The technique used to determine the sample in this research used incidental sampling with a total of 55 respondents. Data collection using a questionnaire. Results: Data analysis using the Spearman rank test showed that there was no significant relationship between family socioeconomics and the practice of providing MPASI (p value= 0.092). Conclusion: Family socio-economics does not have a significant relationship with the practice of providing MPASI

References

Handajani, D. O., Mulyani, E., & Rachmawati, A. (2021). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pemberian Makanan Pendamping Air Susu Ibu. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 16(3), 195. https://doi.org/10.26714/jkmi.16.3.2021.195-202

Hardiningsih, H., Anggarini, S., Yunita, F. A., Yuneta, A. E. N., Kartikasari, N. D., & Ropitasari, R. (2020). Hubungan Pola Pemberian Makanan Pendamping Asi Dengan Berat Badan Bayi Usia 6-12 Bulan Di Kelurahan Wonorejo Kabupaten Karanganyar. PLACENTUM: Jurnal Ilmiah Kesehatan Dan Aplikasinya, 8(1), 48. https://doi.org/10.20961/placentum.v8i1.38951

Herlistia, B. H. R., & Muniroh, L. (2016). Hubungan Pemberian Makanan Pendamping Asi (Mp-Asi) Dan Sanitasi Rumah Dengan Status Gizi Bayi Keluarga Miskin Perkotaan. Media Gizi Indonesia, 10(1), 76–83. https://doi.org/10.20473/MGI.V10I1.76-83

Ichwan, E. Y., Lubis, R., & Damayani, A. D. (2020). Pemberian ASI Eksklusif dan Makanan Pendamping ASI Berhubungan dengan Status Gizi Balita Usia 12-24 Bulan. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Kesehatan, 2(2), 83–92.

Loka, lola vita, Martini, Margaretha, & Relina, S. (2018). Hubungan Pola Pemberian Makan dengan Perilaku Sulit Makan pada Anak Usia Pra Sekolah (3-6). Keperawatan Suaka Intan (JKSI), 3(2), 1–10.

Lumenta, P. G., Adam, H., & Engkeng, S. (2017). Hubungan Antara Pengetahuan Ibu dan Faktor Sosial Ekonomi dengan Pemberian ASI Eksklusif di Wilayah Kerja Puskesmas Wolaang Kecamatan Langowan Timur. Jurnal Kesehatan Masyarakat Universitas Sam Ratulangi, 6(3), 1–9.

Marlia, T., & Masluroh. (2018). Hubungan Inisiasi Menyusu Dini dengan Keberhasilan ASI Eksklusif pada Bayi. 1(4), 207–210.

Oktafirnanda, Y. (2018). Hubungan Pemberian Mp-Asi Dengan Kejadian Kontipasi Pada Bayi Usia Di Bawah 6 Bulan Di Klinik “Pa” Hamparan Perak. Jurnal Riset Hesti Medan Akper Kesdam I/BB Medan, 3(2), 73. https://doi.org/10.34008/jurhesti.v3i2.48

Raniati, R., Iswarawanti, D. N., Mamlukah, & Badriah, D. L. (2023). Faktor-Faktor yang Berhubungan Dengan Pemberian Makan Bayi dan Anak (PMBA) Usia 6 Sampai Dengan 24 Bulan pada Masa

Published

2021-12-30

How to Cite

1.
Stianto M, Lianawati F, Rahayu Y. HUBUNGAN SOSIAL EKONOMI KELUARGA DENGAN PRAKTIK PEMBERIAN MAKANAN PENDAMPING ASI PADA BAYI USIA 6-12 BULAN: RELATIONS OF SOCIO-ECONOMIC WITH THE PRACTICE OF GIVING COMPLETE FOODS FOR BABIES AGE 6-12 MONTHS. wb [Internet]. 2021 Dec. 30 [cited 2024 Dec. 11];6(2):131-6. Available from: https://journal.stikes-bu.ac.id/index.php/wb/article/view/232

Issue

Section

Article